Het zoeken van een huis kan erg frustrerend zijn. Het kost veel tijd om je droomhuis te vinden en wanneer je eenmaal het perfecte huis hebt gevonden, is de prijs vaak ver boven je budget. Deze twee knelpunten kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk (noodgedwongen) een huis koopt waar je niet helemaal tevreden mee bent. Om dit te voorkomen geven we je tien tips om je te helpen bij het vinden van jouw ideale huis.
1. De markt in de gaten houden.
De woningmarkt verandert non-stop. Daarom is het belangrijk om up-to-date te blijven. Dit kun je doen door regelmatig te kijken op websites waar huizen worden aangeboden (bijvoorbeeld funda of wopromo). Het kan bij een site als funda helpen om je te abonneren op automatische meldingen. Op deze manier blijf je op de hoogte van het woningaanbod bij jou in de buurt.
2. Een aankoopmakelaar inschakelen.
Heb je zelf weinig tijd om naar een goede woning te zoeken? Dan is een aankoopmakelaar misschien de oplossing voor jou. Nadat je je voorkeuren en budget hebt doorgegeven aan de aankoopmakelaar, gaat hij op zoek naar de woningen die bij jou passen. Dit scheelt jou een hoop tijd! Ook is de kans groot dat een aankoopmakelaar door zijn netwerk en ervaring meer geschikte woningen kan vinden dan jij zelf zou kunnen. Win-win dus!
3. Social media betrekken bij de speurtocht.
Social media speelt een steeds grotere rol in het dagelijkse leven. Alles wordt gedeeld. Niet alleen selfies, kattenfilmpjes en gênante momenten, maar ook koopwoningen! Je zou dus via social media, bijvoorbeeld bij bepaalde Facebookgroepen, je ideale huis kunnen vinden. Ook kun je social media gebruiken om zelf een oproep te plaatsen. Door daarna je vrienden en familie te vragen om deze oproep te delen, vergroot je je kans om jouw ideale huis te vinden. Er is altijd wel een familielid, vriend of kennis die iemand kent die verhuisplannen heeft.
4. Financieringsmogelijkheden onderzoeken en benutten.
Voor het kopen van een huis heb je waarschijnlijk een lening nodig. Voordat je een lening krijgt, moet je natuurlijk eerst voldoen aan de eisen van de bank. Een bank kan bijvoorbeeld eisen stellen aan je inkomen of eigen vermogen. Het kan zo zijn dat je niet helemaal voldoet aan de eisen die de bank stelt, waardoor je geen lening krijgt.

Op de korte termijn is hier vaak niet veel aan te doen, maar het kan wel helpen om je te verdiepen in andere financieringsmogelijkheden. Zo kom je bij de aankoop van een monument misschien in aanmerking voor een financieringsregeling via het Prins Bernhard Cultuurfonds en in sommige provincies kun je gebruik maken van een duurzaamheidslening. Voor dit soort regelingen is het erg belangrijk dat je hulp vraagt aan een adviseur die op de hoogte is van de financieringsregelingen die er zijn.
5. Duokoop.
Als je geen leuk huis kunt vinden dat past binnen je huidige budget, dan kun je eens kijken naar de mogelijkheden die Duokoop kan bieden. Duokoop houdt simpel gezegd in dat je wel het huis koopt, maar niet de grond waar het huis op staat. Voor deze grond betaal je een bepaald bedrag per maand, dat heet erfpachtcanon. Dit bedrag mag je weer aftrekken van de inkomstenbelasting. Door deze regeling kun je een duurder huis kopen en gaan je maandlasten omlaag. Ook kun je bij Duokoop op elk moment de grond terugkopen. Klik hier om te ontdekken wat voor kansen Duokoop jou kan bieden.
6. Prijsveranderingen in de gaten houden.
De economie is altijd in beweging en dat heeft effect op de huizenmarkt. Wanneer het goed gaat met de economie zijn veel mensen op zoek naar een nieuw huis. Door deze groeiende vraag zullen de huizenprijzen stijgen. Andersom zullen de huizenprijzen in een slechte economische periode juist dalen. Het is slim om als koper in een periode met lage huizenprijzen extra goed te letten op het woningaanbod. Door op het juiste moment in te springen sluit je de beste deal!
7. Realistisch zijn en blijven.
Als je op Pinterest of Instagram zoekt naar leuke huizen, word je overspoeld door prachtige paleizen met een luxueus interieur en een grote tuin. Leuk? Zeker! Realistisch? Waarschijnlijk niet. Door deze mooie plaatjes krijg je namelijk al snel een té idealistisch beeld van jouw toekomstige huis. Daarom is het belangrijk om jouw ideale huis te vergelijken met het werkelijke aanbod van huizen en de daarbij horende prijzen. Wanneer je budget niet past bij de woning die je zoekt, zul je sommige wensen los moeten laten. Op die manier voorkom je dat je eindeloos blijft zoeken naar een droomhuis waar een te groot prijskaartje aan hangt.
8. Bij (veel) twijfel niet doen.
Twijfel bij een woningkeuze betekent dat de woning die je hebt gevonden niet helemaal aan je wensen voldoet. Natuurlijk kun je dit nooit helemaal voorkomen (zie tip 7), maar het is wel belangrijk om volledig achter je keuze te staan. Door hierin kritisch te zijn, zul je uiteindelijk een huis vinden dat zo goed mogelijk aan jouw eisen voldoet. De vraag die je jezelf bij het kopen van een huis kunt stellen is: ‘Waar twijfel ik over en zijn deze twijfels nog weg te nemen door bijvoorbeeld verbouwingen?’
9. Koop een “klushuis”.
Is er geen enkel huis dat helemaal naar jouw smaak is én binnen je prijsklasse valt, zelfs niet met Duokoop? En helpen aankoopmakelaars en social media je ook niet verder? Ga dan op zoek naar een klushuis. Oftewel: een huis dat niet perfect is, maar wel tot het perfecte huis verbouwd kan worden. Ook hier kan een aankoopmakelaar bij helpen.

10. Zoekgebied vergroten.
Tot slot: wanneer je in jouw regio geen enkel geschikt huis kunt vinden, kun je ervoor kiezen om je zoekgebied te vergroten. Hierdoor wordt de kans op het vinden van je ideale huis groter. Als je op dit moment alleen zoekt naar huizen in de stad komt hier nog een extra voordeel bij. Huizen verder van de stad zijn relatief gezien namelijk een stuk goedkoper. Je werk en de winkelstraat zijn dan misschien wat verder weg, maar daar krijg je waarschijnlijk een goedkoper en groter huis voor in de plaats!