Bezichtigingen met meer mensen dan vierkante meters, huizen waarvan je al weet dat je de hypotheek niet kunt betalen en investeerders en doorstromers die op de loer liggen om jouw droomhuis vlak voor je neus weg te kapen. Herkenbaar? Dan ben je waarschijnlijk starter op de woningmarkt en struggle je, net als je mede-starters, met deze en andere problemen. In dit artikel lees je wat het probleem is, welke oorzaken er zijn en tot slot hoe jij dit probleem als starter op kunt lossen.
Het probleem.
Veel huizen zijn voor starters op de woningmarkt onbetaalbaar. Je verdient als starter vaak te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een huis te kopen in de vrije sector. Hierdoor wordt de starter als het ware gedwongen om te kiezen voor een dure huurwoning. Het grote probleem hiervan is dat je als starter minder vermogen opbouwt. Als je huurt, profiteer je namelijk niet van de waardestijging van de woning.
De boosdoener.
De hypotheekrente kan aangewezen worden als (mede)schuldige. De hypotheekrente is op dit moment erg laag en daardoor willen veel mensen een nieuw huis kopen. Het gevolg: hogere huizenprijzen en dus nadelig voor jou. Daar komt nog eens bovenop dat het voor starters moeilijk is om de financiering rond te krijgen. Vanaf het begin van 2018 mag je hypotheek namelijk niet hoger zijn dan de woningwaarde. Dit betekent dat je bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor een makelaar, taxateur of notaris, uit eigen zak moet betalen. Voor starters is dit vaak een probleem, omdat zij hier simpelweg het geld niet voor hebben.Lees hier meer over de verborgen kosten bij de aankoop van een huis.
Er is nog hoop.
Maar zijn de starters op de woningmarkt dan nog te helpen? Jazeker. Er zijn meerdere manieren om als starter je zoektocht naar een huis een stuk makkelijker te maken. Zo kun je misschien een starterslening krijgen. Door deze lening kun je net dat beetje extra lenen dat je nodig hebt om jouw droomhuis te kopen. Een ander voordeel van een starterslening is dat je de eerste drie jaar geen maandlasten betaalt voor de lening.
Redders in nood:
Zijn de starters op de woningmarkt dan nog te helpen? Jazeker. Er zijn meerdere manieren om als starter je zoektocht naar een huis een stuk makkelijker te maken.
Een starterslening kan een oplossing zijn. Door deze aanvullende lening kun je net dat beetje extra lenen dat je nodig hebt om jouw ideale huis te kopen. Een ander voordeel van een starterslening is dat je de eerste drie jaar geen maandlasten betaalt voor de lening. Klik hier om meer te lezen over een starterslening.Een andere tool om makkelijker aan een nieuw huis te komen is Duokoop. Met Duokoop koop je wel het huis, en niet de grond. Daardoor passen er meer woningen in je budget en wordt een koophuis sneller haalbaar. Klik hier om te lezen hoe Duokoop jou als starter aan een woning kan helpen.
Zit je nu op een lekker plekje en heb je geen haast om een koopwoning te bemachtigen? Dan kun je er ook voor kiezen om af te wachten. Waarschijnlijk zal de hypotheekrente vanzelf weer stijgen en dus zullen de huizenprijzen vanzelf weer dalen. Het nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je zelf ook niet meer profiteert van een lage hypotheekrente. Een ander nadeel is dat je huur blijft betalen zolang je geen koopwoning hebt. Oftewel: je bouwt minder vermogen op.